Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.12.2011 21:08 - "България никога няма да се оправи...."
Автор: mrpavlov Категория: Политика   
Прочетен: 5455 Коментари: 11 Гласове:
1

Последна промяна: 06.12.2011 01:24

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Доста се чудех какво заглавие да сложа и в крайна сметка реших да е общонационалното мнение, че "България никога няма да се оправи". Винаги съм имал някаква надежда, че нашата страна ще влезе скоро в правилния път, че ще сме като западните държави, и всички ще сме горди от това. Проблема е, че напоследък взех и аз да си казвам, че това време няма да го доживея.

И за да не оставя твърдението си във въздуха, ще го подкрепя със следните аргументи:
 
  1. Като за начало искам да спомена, че няма политическа партия в света, която да може за един мандат да промени всички сфери в държавата към по - добро. Искам да кажа, че за 4 години, могат да се направят каквито и да е реформи, но да се се усетят резултатите - невъзможно! Практически е невъзможно, за 4 години да се увеличат заплатите, намалят данъците, да има постоянен разтеж на БВП, постоянен спад на безработицата и инфлацията, развиване на инфраструктурата, подобряване на образованието, съдебната и здравната система. Просто няма партия която да може да го постигне това в мирно време, камоли по време на финансова и дългова криза!
  2. Второ... Няма как да оценим постигнатото ако не ударим чертата и не погледнем 10 или 20 години назад. Ако гледаме какво сме постигнали от миналата година до днес, винаги ще си мислим, че вървим назад.
  3. Трето... неразумно е това, което ще се случи днес, утре и в други ден, да се определи като резултат от действията на настоящите управляващи. Като под "настоящи" имам в предвид, управляващите в даден период от време.  Всичко, което се случва в дадена държава е резултат от дейността не предишните + сегашните + действията на международната общоност.
Извода от тези три точки (има и още, но за в момента ще се спра до тук), е че трябва да се спрем и да помислим и да си зададем няколко въпроса. Къде бяхме преди 20 години и къде сме сега? Какво се случи за да стигнем до тук? Какви са ни възможностите от тук нататък?

Който мисли, че сега България се намира в по - лошо състояние, бих го посъветвал да си вземе билет до София и от там да отиде на 1ви или 2ри терминал и право към Москва. Там ще се наслаждава на стабилна икономика, много граждански свободи и право на мнение! 

България не е като другите западно европейски държави, но в момента върви по този път. Не го виждате? Знам.. виждам го по коментарите, които редовно се изписват във форуми и е-вестници.

Искам да направя още едно утотчнение преди да кажа мнението си. А то е много важно - когато една реформа се отлага, държавата затъва още повече. Тази реформа все някога ще трябва да се извърши, и колкото по - късно е това, толкова по - болезнена ще е. Много реформи можеха да се извършат във време когато страните с най - стабилна икономика вървяха на горе, и когато макроикономическите показатели на Европа бяха добри. Сега, дойде времето тези закъснели реформи да се извършят, и не само това... това се прави по време на, не европейска криза, а световна. Колкото и добри да са реформите за страната, това народа няма да го разбере, и управляващата партия ще загуби доверието на хората...


Така.. напоследък цяла България се вдигна на крака. Много оставки се поискаха, много претенции. Какво ми направи обаче впечатление на мен. 
  1. Относно БДЖ, нито синдикатите, нито опозицията предложиха алтернатива!! Ще задам няколко въпроса - защо синдикатите, виждайки финансовите резултати на компанията, не стачкува преди време и не защитаваха тогава интересите на работниците? Защо не се противопоставиха на това, че се наливат пари от бюджета в компания, която работи на загуба? Вижте тези таблици:

->Превоз на пътници:

image

-> Товарни превози:
 
image

Никой ли не се сети че при тези резултати ще е нужно оптимизиране на производстово, т.е., смяна на стратегия, смяна на управление, и при липса на такива мерки - съкращения? БДЖ може да е държавна, но си има управителен съвет и самата компания действа като която и да е фирма и би трябвало, виждайки тези резултати, да вземе някакви мерки. И след като толкова време управата е била пасивна, държавата е продължавала да налива пари, потреблението е намалявало, къде бяха синдикатите да кажат "Абе хора... това ще доведе до фалит!! Дайте да направим нещо!!!" Не, такава реакция нямаше!! 

Сега Дянков казва, не, държавата няма да плаща за дълговете на БДЖ. Т.е. българксия народ няма да плаща за тези задължения. И какъв е резултата, тогава синдикатите правят революция, народа застава на тяхна страна и казва: "Дянков тръгвай си, няма да има съкращения, държавата да продължава да налива пари в губещата компания" И всичко това се случва докато БСП се спотайва и ехидно гледа как всички се избиват, потърква ръце и си казва: "нека бурята отмине, после ние ще излезем и ще кажем - видяхте ли какво направи ГЕРБ" . И в същност, този който мисли за бъдещето на компанията илиза най - виновен. А в една нормална държава, се предлагат алтернативи. Аз не чух нито една алтернатива, нито от опозицията нито от синдикатите. Едните се крият докато мине бурята, другите идват с някакви закъснели претенции, а народа с обичайния лозунг: "Долу правителството, (искаме си предишните) "... В същност, знаете ли че от 2007 България не може да дотира държавна компания с пари от бюджета? Иначе ще бъде глобена два пъти дадената сума. Т.е. Дянков сега дори и да има пари, нищо не може да направи...
         2. Относно финансовата криза, прочетох няколко материала в интернет относно стабилността на финансовата ни система. Искам да се съсредоточа върху едно изречение на Дянков, а именно: "Докато аз съм финансов министър, Международният валутен фонд няма да командва у нас"  Статията може да я намерите на този адрес, и можете да видите как е озаглавена самата статия, но както и да е, аз насочвам вниманието си върху неговото изречение, защото това е много, ама мнооого важно. Страна, в която няма пръст МВФ, е страна, която е много по - стабилна финансово от друга, която има куп заеми към Фонда. Пример - Гърция! Трябва едно нещо да ни е много ясно - в момента сме в състояние на световна дългова криза. Такава криза не се решава с още повече дългове и заеми, напротив - така се затъва още повече!! 

Веднага се прехвърлям към срещата на Борисов с датския си колега Хеле Торниг-Смит. Там той е поискал бонуси за държавите, които са си изпълнили задълженията и имат дефицит под 3%. Естествено, под статията нямаше нито един коментар, че Борисов защитава националния интерес или че спазва наредбите от ЕК. Напротив той е оплют заради това, което иска и е обвинен, че не е обяснил на колежката си, примерно, колко получават нашите пенсионери. Дам, жалко, че не е обяснил. Хеле Торниг-Смит, си няма и на идея за тези показатели - достапът й до Евростат е спрян... тя е в пълно неведение! 

Направи ми впечатление и още един коментар. В същност този  коментар ме накара да отделя голяма част от времето си, да се разровя в някои неща, и да напиша всичко това. Коменатара гласи следното : Всички тези държави - недисциплинираните, правят бюджетен дефицит за да ПОДПОМОГНАТ НАРОДА СИ В КРИЗАТА, единствено ти ИСКАШ ДА ГО УНИЩОЖИШ.

Не съм сигурен дали трябва да коментирам това изречение, защото не знам то къде да започна. В същност предполагам, че става въпрос за човек, който си няма и идея от икономика, но по - лошото е, че общото мнение на хората в България се доближава до неговото.
Пак ще повторя:  Дългова криза не може да бъде решена с искането на заеми и въвличането на която и да е държава в още повече дългове и/или увеличаването на дефицита !!!

Заключение:

За БДЖ - или фалит или съкращения, но в никакъв случай наливане на държавни пари в компанията. Първо защото е забранено от ЕС, второ, дори и да не е забранено, това ще удължи агонията. Решението е смяна, не само на управлението, но и начина на самото управление, стратегиите и т.н.

Относно финансовата стабилност на държавата. Доколкото е възможно да се избягват всякакви заеми от ЕЦБ и МВФ. Прав е Дянков когато казва, че не може да се плаща повече от това, което се произвежда. Обратното, рано или късно, ще доведе до крах!! 



Защо написах трите точки в началото. Защото трябва да си дадем сметка, че състоянието на България в момента е резултат на действията на сегашното правителство + действията на всички предишни правителства + състоянието на световната икономика в момента. Но в никакъв случайно не е виновен само и единствено ГЕРБ. Трябва да си дадем сметка, че закъснелите реформи ще бъдат болезнени, но ако не се направят днес, цената утре ще е по - голяма. И трето, смятам, че вървим в правилна посока. За съжаление това не се разбира от народа, той негодува, опозицията си мълчи, не предлага алтернативи, по този начин изчаква ГЕРБ да се издъни, народа още повече да започне да мрънка, и накрая комунистите да кажат "Видяхте ли?!".

Не може постоянно да се критикува!! Може не всички идеи на ГЕРБ да са правилни, но този, който не е съгласен да предложи нещо друго, да даде алтернатива, а не да мълчи и да чака момента когато ще сме се избили, че да се покаже!!!

Защо сложих това заглавие? Не заради политиката на ГЕРБ, а заради това, че едни тайно търкат ръчички, докато други работят. Заради това, че други се сещат да протестират прекалено късно, а не когато му е било времето. И за това, че народа е свикнал да обвинява този, който управлява в момента, без да се вгледа в общата картина. В крайна сметка докато един работи, друг (народа) го дърпа надолу, докато трети (БСП), чака всичко тотално да се обърка, и да се покаже като новия спасител на България. Така никога няма да се оправим!

П.С. Ако все още мислите, че ГЕРБ не води правилна макроикономическа политика, то сте свободни да отидете в някоя държава, която все още го кара на купони, където личните свободи са строго ограничени и т.н. Но в никакъв случай не се насочвайте към държави като Испания или Италия. Там МВФ има голямо влияние, пенсионната възраст се покачва с от 3 - 5 години, има съкращения в социялната сфера от сорта на 24 млрд. € + спад на финансовата помощ на безработните. Ако не сте съгласни с реформите на ГЕРБ, няма да се сългасни и с тези на Меркел, Марио Монти, Мариано Рахой.. те са още по - сурови. По - добре се насочете към Москва! ;) 




Гласувай:
2



1. анонимен - Въпрос
05.12.2011 22:20
Как ще обясните доброто икономическо състояние на Турция въпреки световната криза ?
цитирай
2. mrpavlov - Към #1
06.12.2011 01:04
Не съм запознат със състоянието на Туриця. Сега погледнах някои показатели - добри са, макар че вървят надолу, докато в България са по - ниски с тенденция за покачване. В момента Турция подържа около 1,8% дефицит, който в близките години може да достигне 2,6%. В България сега е 2,6%, като предвижданията са през 2014 да е 0.5%. Промишленото производство се очаква да спадне от 8% на 5%, докато в България се очаква от 3% през 2011 да стане 7% през 2015г. Трябва да се отбележе, че вноса на стоки в Турция следва една и съща тенденция -> между 45% и 50% от това което изнася. На пример, през 2011 има внос на стойност 104,4 млрд. $, и износ на стойност 223,5 млрд. И такава ще е горе долу тенденцията до 2016. За България този процент е 7%, т.е. за 2011 имаме внос на стойност 28,7 млрд, и износ на стойност 26,7 млрд. Сам можеш да си направиш изводите коя държава върви напред.

Кризата, както писах в статията, е дългова. Проблема е много дълбок, но накратко, всичко дойде от това, че имаше много финансови активи, които не бяха оцененни правилно от агенциите като Moody's и Standard and poor's (затова бяха толкова много критикувани). Много от тези активи бяха купени от Европа и се оказа, че вече фалиралите американски банки, няма да могат да се изплатят на европейските. Като прибавиш укриваните разходи на гръцкото правителство и големият им дефицит и това, че голяма част от дълга им е купен от немски и френски банки (точно затова са напушили Меркел и Саркози), можеш да си представиш какво се получава. Ако Гърция фалира, няма да може да се изплати най - вече на Германия и Франция, а те отделно на Англия и Италия. Затова Гърция завлича цяла Европа.

Не съм наясно с положението на Турция, но колкото по - малко вземане-даване има с европейски банки, толкова по - добре ще е. И все пак данните показват, че световната криза ще й се отрази. На всички се отразява.. малко или много...
цитирай
3. rokset - По повод поста ти
06.12.2011 12:54
Не съм икономист и не ми е работа да коментирам икономиката.Искам само да коментирам поста ти от гледна точка на целесъобразността на постоянното стягане на колана ,без съществени промени на статуквото.Нека първо да погледнем,какво направиха управляващите за две години.ДА ,направиха някои опити да прекратят безогледните кражби.Започнаха да градят инфраструктура.Но най-болезнените области-здравеопазване ,НОИ,съд и др.-нищо.Трима здравни министри и само закриват болници.Нямат идея ,какво да се направи и само наливат пари,а болниците пак фалират.НОИ поема всякакви плащания,дори несвързани с осигурителна дейност и нищо за увеличаване на събираемостта.Натискат тези които плащат/включително с увеличаване на пенсионната възраст/,а не тези които не внасят осигуровки.Точно това с което най-много се хвалят - реформи - няма.
Ще обясня.Представи си ,че в къщи ти тече чешмата и не можеш да си плащаш водата.Вместо да смениш крановете с по-съвременни ,ти казваш на децата ,да се къпят само един път в месеца ,за да спестяват.Или понеже печката е стара и харчи много ток,вместо да я смениш с енергоспестяваща,забраняваш на жена ти да готви повече от един път седмично.
Ето за това говоря - да се променят системите ,а да не се стяга колана.
цитирай
4. mrpavlov - @rokset
06.12.2011 13:57
Имаш право. Последното изречение най ми хареса. Да се смени системата. Даже някъде го бях казал относно БДЖ. Не е толкова важно колко служители от администрацията ще бъдат съкратени, защото ако остане същия модел на управление, и да дойдат други, резултата ще е същият!

За НОИ съм съгласен, и това ще им бъде слабото място където всички ще ги удрят на следващите избори. Но както писах точно в тази статия, невъзможно е да се направят реформи във всички сфери за един мандат. Все от някъде трябва да се почне. Сега, дали са почнали от правилното място е друг въпрос. Ако имахме свястна социалистическа партия, вместо комунистическа, сигурно щяха да почнат от НОИ и след това да минат на магистралите.

Да се направи всичко за 4 години, в момент когато възможностите са ти ограничени, за мен не е реално, и за това не го искам. Проблема е в хората, които си мислят че е възможно. За мен е достатъчно да виждам, че има постоянство и се работи ефективно.. малко по малко всичко ще си дойде на мястото.

За 2 години не са постигнати никак малко неща. Нисък бюджетен дефицит, усвояване на еврофондове (аз лично не съм чул да има спрени средства от ЕС, както беше по времето на Станишев), изградена инфраструктура и всичко това, в момент когато не една европейска държава е заплашена от фалит. За България да се е чула тази дума? Напротив - Дянков изрично каза, че докато той е министър, МВФ няма да командва у нас (за което министъра беше остро разкритикуван от другарите коментатори). И все пак си мисля, че е време вече да се мине на другите сфери, но със същата дисциплина като дошегашната...иначе ще стане като в Гърция!
цитирай
5. rokset - Мнението за всичко това е ясно. Но за ...
08.12.2011 16:57
Мнението за всичко това е ясно.Но за пенсионата възраст бих спорил. Тези които работят на бюро ,нищо не им пречи да носят куфарчето със сандвичите и на 70 години .Но нека да помислим и за тези които работят и реално произвеждат нещо.Как виждаш някой на 65 години пред струга или да кара автобус,или да работи в строителството.....
цитирай
6. mrpavlov - Така е
09.12.2011 18:44
Можеше поне тези от първа категория да си останат със същите години за пенсионирване. Трябва изцяло нова система... просто с покачването на прага нищо няма да се постигне..почти нищо. Но и друго е вярно, че има хора, които се пенсионирват, но продължават да работят без да плащат нито осигуровки, нито нищо. Трябва през следващите години от ГЕРБ да се захванат с НОИ със същия ентусиазъм, с който правеха магистралите и ще се получат нещата :)
цитирай
7. therainss - Павлов
20.12.2011 13:35
Изразяваш се точно като Бойко Борисов на места. На практика нямаш нито един стабилен аргумент в полза на твърденията си, а само фиктивни алтернативи.
цитирай
8. mrpavlov - #7
20.12.2011 15:11
Какъв аргумент трябва да ти дам за да разбереш, че сме в дългова криза и това не се решава с вземане на повече заеми? Да изкарам всички математически формури ли? Освен двете таблици, какво друго доказателство трябва да видиш, че потреблението в БДЖ рязко спада последните години? И с какви други аргументи трябва да докажа твърдението, че не можеш да плащаш повече от това, което произвеждаш. Даже това последното трябва от обща култура да го знаеш...

Не знам дали се изразявам точно като Борисов или не. Изказвам мнението си и гледам да съм максимално обективен. И какво от това, че моето мнение е същото като неговото?! Вие в България имате няква мания, че всяко решение на Борисов е неправилно и който го споделя е нещо зле :) И ако следиш блога ми, ще го разбереш! Когато имам повече време ще кажа какво мисля относно пенсионната "реформа" ;)

За разлика от много други, оценявам правилните действия на Правителството, а там където смятам, че не взема адекватни мерки, давам алтернатива. И ако смяташ, че моите алтернативи са фиктивни, предложи ми ти нещо, което да запази немските мотриси, да няма съкращения на персонала + механизъм за изплащане на дълга на компанията; и всичко това без намесата на държавата тъй като и е забранено от ЕС!

Вероятно може и да се стигне до такова решение, но само с дебат между сериозни хора, а не с псуване по форумите, че всички са неудачници, искане на оставки и т.н. Оставката на който и да е управник нищо няма да промени, ако не се промени механизма на действие!
цитирай
9. idealist - Кой ти каза,
07.01.2012 19:47
че никой не предлага алтернативи? Трябва да е сляп или предубеден човек, за да не ги вижда. Този рефрен "няма алтернатива на управлението ни" сме го слушали вече 22 години от всички управници. Той винаги се използва, за да се оправдаят собствените грешки или бездействие.
цитирай
10. mrpavlov - Ама...
10.01.2012 20:41
да не си мислиш че повтарям думите на някой? :) Аз като гражданин искам да видя някаква алтернатива от другите. Не казвам, че ГЕРБ няма алтернатива... има я, и гласувах за "нея" през 2009. Казвам, че на кризата в момента никой никаква идея не дава. Ти да си чул БСП да имат някакво отношение по проблема със БДЖ? Единственото, което прочетох беше едно интервю на Станишев в което казва "Те са управляващите, да се оправят както могат". Никакъв диалог. За сравнение в Испания, опозиция и управляващи работеха по много въпроси заедно. Имаше градивна критика. Такова нещо като "градивна критика" в България не се познава!!!

И не ми преиначавай думите ако обичаш!! ;) Никога не съм казал, че няма алтернатива на ГЕРБ. Казвам, че никой от опозицията, в онези дни, не предложи друго решение на настоящите тогава проблеми!!! Сега стана ли ясно какво искам да кажа?!
цитирай
11. demograph - Турция е галеник на световните финансисти...
19.02.2013 23:20
анонимен написа:
Как ще обясните доброто икономическо състояние на Турция въпреки световната криза ?

Защото е определена за регионалната субсила която да контролира региона. За Турция няма ограничения да ползва последните технологични постижения на USA.Турция трябва да е буферът между кипящият ислямски свят и Европа и защитник на Израел. Както и а Полша, която трябва да е буферът между Русия и Германия и умираща Европа.Тия две държави се финансират без условия. Кои са финансистите ви е ясно нали?
България е между Турция и Европа. Може да изкара пари и облаги от това си геостратегическо положение, от историческото си наследство и от земеделие.Но само при условие, че има управници които имат пипе...Столетия Тракия е била основния доставчик на Константинопол на всичко! И сега може да стане това и да запази независимостта си, експлоатирайки местоположението си. Повтарям - ако има управници с акъл и смелост.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mrpavlov
Категория: Политика
Прочетен: 90247
Постинги: 22
Коментари: 100
Гласове: 131
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930