Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.01.2013 16:45 - Кризата на пряката демокрация
Автор: mrpavlov Категория: Политика   
Прочетен: 3803 Коментари: 9 Гласове:
4

Последна промяна: 28.01.2013 17:14

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Като човек, който учи в чужбина (2 специалности), който си търси работа, пише доклади, прави презентации и участва в 1-2 състезания, реших че имам предостатъчно свободно време, за да реша една неделя (вместо да седна да уча) да пътувам 40 мин с автобус и 1ч и 30мин с метро (в едната посока), за да стигна до българското посолство в Мадрид и да гласувам.. Но реакциите на политиците и магията чрез която (почти) всички възкликнаха "Спечелихме", ме подтикнаха да си запълня и остатъка от свободното си време, разглеждайки нещата от различни гледни точки, а именно: 

 От икономическа гледна точка...

Така и не стана ясно колко в същност ще струва АЕЦ Белене, дали 3, 4, 6 или 10 млрд евро, но това не е единствения критерий който трябва да бъде гледан! В момента продаваме ток на съседните държави, но Турция ще си строи свои централи, а Румъния строи нови два блока.. Сигурни ли сме, че след време ще има на кого да го продаваме?! В света има 31 държави с атомни централи и общо 440 реактора и България в момента е на 11-то място по произведена атомна енергия на глава от населението. Пред нас са държави като Швеция, Франция, САЩ, Южна Кореа. И тук идва следващия проблем – при нас индустрията не върви, ние просто нямаме такава индустрия каквато имат споменатите страни. Кой ще консумира тока произведен от АЕЦ Белене? А замисляли ли сте се за демографския проблем? Ако населението на България намалява (следователно и потреблението), и увеличим мощностите, но нямаме индустрия която също да консумира това електричество, то тогава цялата тежест върху кого ще падне? Точно така.. върху обикновенния потребител. Ето за това тока няма да бъде по – евтин. Може атомната енергия да е най – евтина, но предполагам разбирате, че има разлика между цената за която се произвежда който и да е продукт и цената на която той се продава! Ако социалистите наистина ги интересуваше гражданите да плащат по – малко ток, щяха да възнегодуват срещу разпределението на електрическите компании в България, преди всичко!! Не може да има такова разпределение – ЧЕЗ ще снабдява в тази част на България, Е.ОН в другата, а ЕВН в останалата. Трябва да има пряка конкуренция между трите компании (или колкото ще да са) из цялата територия на страната. И тогава цените ще паднат! Между другото, по тази тема в момента тече дело срещу България..

Какво казва закона...

Една от темите, които най – много се коментираха преди (а и евентуално след) референдума е дали въпросът е правилно формулиран. Според  Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление  чл. 9 ал. 5При произвеждането на национален референдум може да се гласува по един или по няколко въпроса.“ Какъв е проблема тогава да гласуваме по два въпроса? Примерно „Да се развива ли ядрената енергетика?“ и „ Да се строи ли нова АЕЦ?“ Проблема е там, че от инициативния комитет внесоха продложение с въпрос  "Да се развива ли атомната енергетика в България чрез изграждане на ядрена централа на площадка "Белене"?" В този случай, според чл. 13 от същия закон, Народното събрание има право да редактира въпроса, но без това да промени смисъла на същия. Закона не казва нищо относно дали към предложението на инициативния комитет може да се добави друг въпрос или първоначалния да бъде разделен на две. Единствено разглежда дали това предложение е конституционално или не. От една страна това гарантира до известна степен, че въпроса, за който ще се гласува ще бъде същия, за който са се подписали гражданите в подписката. Ако се вдигна такъв шум след променянето на думата „атомна“ с „ядрена“, и  се премахна „Белене“, представете си какво щеше да се случи ако народните представители бяха разделили въпроса на две!

Така, относно промяната на въпроса... Миналата година Литва също проведе референдум по същата тема. И там въпроса е бил "Подкрепяте ли строителството на нова атомна електроцентрала в Република Литва?". И представете си, там строителството на АЕЦ-а за която става въпрос изобщо не е почнало и въпреки това не се споменава нейното име (АЕЦ "Висагинас"), а в България, където строежа е започнал и се знае перфектно, за коя централа става въпрос, имаше коментари из политическите среди от рода на „Ами то това може да е която и да е нова атомна електроцентрала, от къде да знаем, че става въпрос за Белене“.

Относно самия въпрос, според мен, както вече казах, не е двусмислен. Точно и ясно се пита  "Да развиваме ли ядрена енергетика в Република България ЧРЕЗ изграждането на нова ядрена електроцентрала?". Въпроса не е за развитието на ядрената енергетика като цяло!! Така зададен въпроса не може да го делим както си искаме и да се питаме „ами ако отговорим с НЕ, какво..ще затворят АЕЦ Козлодуй ли??“ Отговора на референдума с НЕ, би звучал така: „Не! Да не се развива ядрената енергетика в Република България чрез изграждането на нова ядрена електроцентрала.“ Което е съвсем различно от „Не! Да не се развива ядрената енергетика в Република България.“ Но това второто няма как да е логичен отговор, тъй като не е пълен отговор на въпроса от референдума!! ;)

В заключение.. Въпроса е такъв какъвто е предложен от Инициативния Комитет (разбирай БСП), той не е измислен от ГЕРБ или друга партия, единство е променен съгласно закона, без това да промени неговия смисъл. В същност участието на ГЕРБ в организацията на този референдум е минимално и в по-голямата си част, чисто административно и който има проблем с въпроса да се обърне към създателя му – БСП.

 

 От политическа гледна точка..

Това, което се случи вчера определено трябва да влезе в учебниците по история под заглавието „Български референдум“. Защото резултатите и реакциите на различните партии показват, че това е далеч от демократичния инструмент наречен Референдум!

Бяха похарчени около 20 млн лева, във време на криза, защото от БСП решиха да направят допитване до народа. По принцип няма нищо лошо, даже току – виж излезем в новините в някоя друга страна като демократична държава, която я интересува мнението на хората. Това в (уж) западните държави трудно може да стане днес. Вижте една Испания, в която всеки ден се съкращават милиарди от бюджета, спират се всякакви строежи и т.н. и никой не се допитва до гражданите..но това е друга тема! В България имаме пари, стабилни сме, можем да си го позволим. Само дето социалистите използваха прякото участие на гражданите, за да си направят едно скъпо социологическо проучване – генерална репетиция преди летните избори. И това си личи не от друго, а от коментарите им след края на деня! Те се надпреварваха – ту Овчаров, ту Станишев, ту Курумбашев, надпреварваха се да обявят личната загуба на Бойко Борисов. Даже на няколко пъти се чуха изрази като „АЕЦ Белене ще се построи, независимо дали Борисов е на власт или не“... това ми звучи малко плашещо – не са ли тези, които управляват, които ще решат какво ще се случва с (не)стратегическите проекти?!

По всичко си личи, че БСП гледаха на този референдум като на партиен вот, но още по-зле би било ако и гражданите гледат на такъв инструмент като партиен вот – и то е най – вече зле за самата демокрация в България. Един референдум и неговия въпрос, нямат връзка с цвета на която и да е партия! Аз може да симпатизирам на ДСБ, но (хипотетично) те да са „ЗА“ АЕЦ Белене, а ГЕРБ против.. ако аз имам своите си аргументи и гласувам против, не означава че съм „ЗА“ ГЕРБ!! Дори ми е трудно да коментирам референдума като партиен вот, още повече след някои изказвания от рода на „някои от симпатизантите на ГЕРБ са гласували „ЗА“ понеже Костов също се е обявил против Белене“. Това наистина е супер нелогичен и глупав аргумент, който не смятам да коментирам. Българина се призна за некомпетентен по теми свързани с ядрената енергетика, ама аз бих прибавил и още 1-2 други теми към списъка...

От превръщането на един референдум в политически вот, загуби най -  вече българската демокрация. В една нормална държава, една партия като БСП, с тази тежест която има в обществото, не би си позволила такова нещо. А то какво се случи, събраха 700 000 подписа, „ЗА“ гласуваха около 900 000 – т.е. около 12% от имащите право на глас, и те обявиха това като тяхна победа над ГЕРБ и лична загуба на Бойко Борисов.. Ама това са 12% бе хора!!! Как можеш да се обявиш за победител когато, първо, това не (е) би  трябвало да бъде партиен вот, и второ (дори и да го смяташ за партиен вот), за теб са гласували по малко от 1 млн души?!? А, изчакайте, те от БСП са гледали другите проценти – 60 на 40, и сигурно им се е привидяло, че могат да вземат на парламентарните избори 60% и да оставят вторите на 40% :)  

Единство от ДСБ и ЕНП не се обявиха като „победители“ в един изкуствен референдум и направиха един много точен анализ на събитието, което им прави чест!

За медиите...

Медиите трябваше да изиграят много важна роля в дните и седмиците преди референдума канейки специалисти в предавания и в централните си емисии. Това не е политическа тема, а икономическа и научна. Много щях да се радвам ако не виждах по новините само политици, а някой се беше сетил да покани няколко инжинера, специалисти и т.н., за да си кажат мнението. Освен икономическата гледна точка на проекта (рентабилен ли е или не) има и много други, както е примерно сигурността, които едва бяха засегнати. За такъв проект, това е немислимо!

В заключение...

БСП вече направи своето скъпо социологическо проучване, подмени демократичен инструмент като го прие за партиен вот и се обяви като категоричен победител над ГЕРБ. Започвам да си мисля, че наистина смятат, че ще вземат 60% на лято... Надявам се няма да има изненадани, ако наистина спечелят и рестартират проекта и отново започнат да влагат пари там. Надявам се, няма да има хора, които да крещят „те ни излъгаха“ защото те ясно и категорично казаха, че вземат ли властта, ще строят АЕЦ Белене. Но ако това се случи ще си затвърдя мнението, че некомпетентността на българина не обхваща само ядрената тематика, но и политическата, а апатията е наше отличително качество. Надявам се, че тези, които не отидоха да гласуват имат своите аргументи и това не се дължи незаинтересованост към случващото се в България. И дано са си направили заключенията, за да не гледат като ощипани след някоя друга година!

Претендирам коментара ми да е вид „градивна критика“ и грешките които се случиха през последните седмици и месеци да не се повтарят на следащия референдум. Трябва да има и участие на гражданите, но не едно обикновено гласуване, а да се интересуваш, да се образоваш, да ти пука!!

П.С. Предлагам общината в която са регистрирани най – много „ДА“, да предложи на нейна територия да се изгради хранилището за ядрени отпадъци!





Гласувай:
5



1. kleotemida - Хубаво би било да имаш и собствено мнение, а не да повтаряш като папагал мнението на Цветанчо Цветанов и сродните му.
28.01.2013 17:02
Защото има твои връсници в България, които искат да работя в България, след като завършат за инженери. Иначе там - отвън, много лесно ви идва да им/ни давате акъл на чужд гръб. България не е Испания, нито София е Мадрид и би било добре да подишате малко роден въздух, че тогава да се правите на всезнайковци от първа ръка.
цитирай
2. mrpavlov - И като подишам роден въздух какво? ...
28.01.2013 17:28
И като подишам роден въздух какво? Ще се събудя с желание за строеж на Белене? :) Но пък виж, може би било полезно..току - виж разбера защо определени политици превръщат референдум в политически вот и на всичкото отгоре хората им вървят по гайдата! Ето като теб.. аз имам мнение, което явно съвпада с на Цветанов (който не го гледах, щото се изморих вече..) и веднага ме нарече папагал :) Да, България не е Испания.. тук мислим, разсъждаваме и представяме различните гледни точки, а ти се ограничаваш от това, което ти се предлага и си мислиш, че гласувайки ДА натриваш носа на Борисов!! В същност не! Натриваш своя и моя..
цитирай
3. lorchyto - Evalata!
28.01.2013 19:08
"Започвам да си мисля, че наистина смятат, че ще вземат 60% на лято..." - Да, това наистина си го вярват!!! ;)

цитирай
4. evrazol - :)
29.01.2013 02:04
Тук в БГ си ползваме инструментите по най-невероятен начин. И даже да не искаш да си ползваш инструмента, ще все ще се намери някой, който да му открие приложение.
И това не е криза на пряката демокрация, а на пряката интервенция. Ъхъм.
цитирай
5. mrpavlov - :)
29.01.2013 02:39
Мм не бих го нарекъл точно интервенция.. ето вижте този коментар, мисля че той още по-точно се приближава до това, което мисля: http://www.dnes.bg/redakcia/2013/01/28/ne-si-prisvoiavaite-glasa-mi.178631
Поздрави!
цитирай
6. kleotemida - С посочения коментар и аз съм съгласна, но не съм съгласна с това, че имате ясна представа какво става в страната и от какво се нуждае тя.
29.01.2013 16:53
И би било добре, вместо да се оправдаваш с умора, да бе чул връстниците си, които живеят и учат тук. Те не са по-глупави и по-малко обичащи родината си от теб, нищо че искат Белене.

Още нещо - упражнявайки правото си на пряка демокрация не значи играене по нечия гайда. Значи демокрация и лична отговорност за участие в един демократичен процес. Което значи, че на този етап изобщо не си наясно какво значи това, колкото да се напъваш да го проумееш.
цитирай
7. mrpavlov - :)
29.01.2013 22:30
Не знам колко ми е ясна на мен представата от какво има нужда България, но определено и вие нямам как да знаете... така че не става въпрос дали сте съгласна или не!

Не мога да разбера само къде съм се оправдал с умора? И къде съм намекнал че връстниците ми са по-глупави?!?

Относно последния абзац... абе, относно целия ви коменар, бих ви предложил да прочетете отново статията ми, защото определено нещо не сте разбрала!!! Аз нищо не се напъвам да проумея, най - малкато защото отдавна съм го проумял и съм изчел няколко закона за "пряка демокрация" на различни страни в Европа!!

Как можете да ми кажете че " упражнявайки правото си на пряка демокрация не значи играене по нечия гайда. " след като няколко пъти в статията съм споменал, че референдума не може, не трябва, не бива да е партиен. Че вие може да сте от БСП, аз от ДСБ и вие да сте против централата, а аз ЗА, и това е съвсем нормално - ето това значи гражданска позиция!! Докато в България всички го обърнаха на партиен вот!!! Прочетете и помислете, че се изказвате неподготвена иначе :)
цитирай
8. plamo - Не знам колко ми е ясна на мен пред...
30.01.2013 16:18
mrpavlov написа:
Не знам колко ми е ясна на мен представата от какво има нужда България, но определено и вие нямам как да знаете... така че не става въпрос дали сте съгласна или не!

Не мога да разбера само къде съм се оправдал с умора? И къде съм намекнал че връстниците ми са по-глупави?!?

Относно последния абзац... абе, относно целия ви коменар, бих ви предложил да прочетете отново статията ми, защото определено нещо не сте разбрала!!! Аз нищо не се напъвам да проумея, най - малкато защото отдавна съм го проумял и съм изчел няколко закона за "пряка демокрация" на различни страни в Европа!!

Как можете да ми кажете че " упражнявайки правото си на пряка демокрация не значи играене по нечия гайда. " след като няколко пъти в статията съм споменал, че референдума не може, не трябва, не бива да е партиен. Че вие може да сте от БСП, аз от ДСБ и вие да сте против централата, а аз ЗА, и това е съвсем нормално - ето това значи гражданска позиция!! Докато в България всички го обърнаха на партиен вот!!! Прочетете и помислете, че се изказвате неподготвена иначе :)

Ако си беше направил труда да разгледаш извадката на гласувалите с ДА,щеше да разбереш,че наистина е било изява на гражданска позиция от хора с различни политически пристрастия .
цитирай
9. demograph - Правилен анализ
19.02.2013 23:05
Спомнете си кой , как, кога свали българските правителства на Филип Димитров, Жан Виденов и Костов.. Свалиха ги веднага щом натиснаха крадците и дори мъничко застанаха зад българския интерес.Сега е същото.
Основните причини за конспирацията срещу Борисов са:
1. Смяната на главния прокурор и заплахата, че съд за крадците може би ще има - паническият страх на комунистическите мутро-олигарси Р.Овч, Р.Петк. Ковач.и подобните кърлежи;
2. Заплахата за руските интереси -плахото опъване на Бойко на АЕЦ, цените на газта, петролът и отстраняването на руските и БГ/ДС посредници с огромните им комисионни;
3.Еврофондовете - желанието на чужденците пак да крадат от европарите/Сергей Руснаков, Доган Турнаков, Болен Сидерис/;
4.Заплашените сръбски интереси в Македония и страхът на сръбската мафия в България от съдебно преследване/Сръбската пета колона в БГ е втората мафиотска сила след руската и трета/в лицето на АТАКА/ политикомафиотска структура след БСП И ДПС;
5; Геополитически сметки на Турция и Русия които Борисов е объркал или може да обърка ако е силен и независим пробългарски политик.
Медиите които осигуряват медийното прикритие на конспираторите:
1.БТв -откровено проруска,чалгаджийска червена телевизия.
2.Нова - Телевизия собственост на сръбската УТБа и сръбската мафия в БГ/Днес дадоха за пример колко добре си живеят българите в Цариброд под сръбско../
3. Диема и клонингите и - телевизията прокламираща възстановяването на турската империя..чия може да е?..
4. Алфа АТАКА - телевизия на ГАЗПРОМ, но плащана чрез сръбската агентура в БГ
5.СКАТ - телевизията на Лукойл....
6. Он Еър - блумберг - царя -Кунева
Вгледайте си, вслушайте се, проверете и ще видите кой как се опитва да свали по неконституционен начин правителството на България в момента.
Сергей Руснаков заплаши, че ако не си идел по законен начин, щял да свали Бойко по "друг начин". - Кой е другият начин по конституция бе плъх!? Заговор срещу държавата ли?
Местан Доганов заплаши "Бойко иди си с мир"..!!!???Ако не си иде "с мир" ще повикаш турските войски и ще го свалиш с война ли бе катил?!
Сидерис сипе заплахи след заплахи, но срещу комарите. Не закача и с перце дори господарите си от Руско и Рашко."Патриот"..
Спомнете си миналото. Не се ловете на куките на ДС експертите Бригадир Аспарухов и Димитър Иванов, които конструираха криминалния преход, а сега се опитват да върнат отново на позиции за кражби чужденците.
По -добре да натискаме правителството на ГЕРБ до дупка, докато не ги осъди и разкара и докато и то не спре да краде,но да не пуснем пак чужди вълци в кошарата си.
Не че е много читаво, но е поне малко БЪЛГАРСКО.
Всички срещу него са чужденци.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mrpavlov
Категория: Политика
Прочетен: 90116
Постинги: 22
Коментари: 100
Гласове: 131
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930