Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.02.2013 23:00 - Бойко Борисов – Премиерът на народа!
Автор: mrpavlov Категория: Политика   
Прочетен: 18134 Коментари: 38 Гласове:
17

Последна промяна: 18.11.2013 02:54

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Нали сте чували приказката – „Българска работа!“. Напоследък много често ми се налага да се сещам за нея и не мисля, че случващото се напоследък в страната ни може да се опише по друг начин.

Предвид факта, че закона за енергетиката е приет през 2003, на никой ли не му хрумна, че не Борисов е докарал монополите в България? Неговото правителство има друга вина, но не и тази! По телевизията, в интернет, на всякъде се върти една и съща теза – национализация на ЕРП – т.е. искате нещо което е частно да се върне на държавата, т.е. да се плати от държавния бюджет... от вашите данъци? Какъв е смисъла частен монопол да се превръща в държавен? Реалното решение, за което никой от стачкуващите не се сети да поиска, е пряка конкуренция между електроразпределителните дружества. Вместо България да бъде разделена на три и всяко дружество да си има територия, и трите дружества да оперират на територията на цялата страна. И тук е вината на Борисов. Това можеше да се свърши много отдавна; на всичкото отгоре в момента тече наказателна процедура срещу България за несвършеното.

Точно заради европейските директиви, съвсем скоро в България пазара за електроенергия ще се либерализира – и това ще се случи със или без протести, и веднъж съществуваща пряка конкуренция, потребителя ще може да си избира и сменя доставчика на електроенергия все едно е мобилен оператор.

До какво обаче ще доведат тези протести? Ами то се вижда. Вчера АТАКА, ДПС и БСП се поискаха оставката на Правителството. Не ви ли се струва малко.. странно, колко бързо опозицияте политизира протестите? Ако си бях в България, нямаше да изляза на протестите 1) защото не са насочени към когото трябва; 2) исканията са нелогични и ще доведат до още проблеми 3) с хвърляне на павета и бутилки нищо не се решава. Но ако бях излязал на такъв граждански протест и опозицията излезе с такива искания, когато през  4 години не предложи никаква алтернатива..може би нямаше да ми хареса. Поне за мен всекидневните критики на Мая Манолова от трибуната на НС не са алтернатива!

За капак на всичко, днес беше поискана оставката на Симеон Дянков. Предполагам, че когато в продължение на 4 години за пример бяха давани Испания с минималната си заплана от 648€ и помощите, които безработните получават докато не си намерят работа, т.е. безсрочно; когато за пример беше давана Гърция, на която и опростиха милиарди евро дълг и въпреки всичко хората получаваха коледни и великденски надбавки и т.н.; след такива примери е съвсем нормално обикновения българин, със заплата около 400-500лв. да е недоволен и първо да потърси Министъра на Финансите. Само че същия този Министър беше за едно нещо прав – заплатите се вдигат тогава, когато се повиши продуктивността. И тази продуктивност зависи от фирмата, в която работите, дейността с която се занимава, и сферата в която се намира. Ако тази фирма до преди 2008-2009 е изнасяла навън, то е нормално пазара и да се свие, защото цял свят е в криза и няма на кой да продаваш по същия начин както до сега. Но във всеки случай в една, уж, пазарна икономика не съществува онази „Държава майка“.. На някой може да му звучи странно, но е така – или работиш при някой и се договаряш с него за заплатата или имаш нужните познания и си създаваш фирма и наемаш хора. Аз за 8 години в Испания, на всичките места на които съм работил, не ми е хрумнало да си помисля нещо срещу Министъра на Финансите относно заплатата ми..

Ами инвеститорите? Ако аз съм инвеститор и искам да отворя фирма в България, първото, което ще ми направи впечатление са онези 35 млрд лева спестявания на хората. Съвсем нормално е да се запитам, „добре аз дори и да искам да отворя фирма в България, семействата ще отделят ли за консумация или ще заделят всичко за спестявания?“ Предполагам, че всеки, който учи икономика е наясно колко ползотворно би било тези 35 млрд да се влеят в икономиката по правилния начин!

Що е това кредитен рейтинг? Кредитните агенции в последните години си навлякоха гнева на много правителства тъй като смъкнаха рейтинга на дълга им. В същност това са частни компании, които дават оценка на ценните книжа и дали инвестираните пари в Държавата ще бъдат върнати на кредиторите. Тези оценки влиаят на много неща – на решението което вземат инвеститорите, дали да вложат парите си в дадена страна или не, до лихвата на самите ценни книжа! Знаете ли, че от началото на финансовата криза, България е единствената страна на която и беше повишен кредитния рейтинг? Знаете ли, че според Standart&Poors, страната ни е една стъпка пред Испания, а нейния рейтинг е дори с негативна перспектива? Какво означава това? – Че определени инвеститори биха предпочели да инвестират в България от колкото в Испания! Но не само заради рейтинга, а заради стабилността на самата система.

Но..както и да е, станалото – станало. Народа е по улиците, иска оставки, иска национализации, Дянков го няма.. сега дори и аз се чудя какво следва? Развързване на кисията предизборно?! Залагане на карта стабилността на финансовата система, заради шепа хора?!

Най – облагодетелствани ще бъдат от опозицията - само това чакаха. Нашето мислене, че Държавата трябва да ни уреди всичко, се задейства. Рейтинга на десните партии пада и хоп – нищо чудно БСП отново да са на власт..

Бойко Борисов – Премиерът който след всеки протест поемаше по друг път, който жертваше някой Министър и всичко това, за да спаси рейтинга си и да угоди на народа.. същия този народ, който иска пари в джоба и политик в затвора. Няма значение от къде са парите и кой е политика. Народа, който е против монополите, но е на крачка да върне техните създатели. Само че, Борисов явно забрави, че българите никога, в новата си история, не сме били обединени. Никога всичките 7 милиона души не сме искали едно и също. И ако на едни протести участва една част от обществото, на друг протест участва друга. А всички знаем много добре, че когато искаш да угодиш на всички става ей това което става сега..

Да, ГЕРБ не либерализира енергийния пазар, но това не е причина да върнеш създателите на този частен монопол. Това би било най – голямата глупост. Ето това е „Българска работа“ – искаме да постигнем едно, борим се за друго, постигаме точно обратното... Все пак, честито коалиционно правителство на лято и съпътстващите го политически и икономически последици!





Гласувай:
21



1. socialismus - "Бойко Борисов – Премиерът на народа!"
19.02.2013 07:29
Пък аз си спомням един мач- БАТЕ Борисов срещу Отбора на народа. Ами Отборът на народа загуби. С много.
цитирай
2. tota - Конкуренция - да, но защо за структороопределящи отрасли, които трябва да бъдат държавни.
19.02.2013 10:36
Обърнете се назад и прочетете, кое е било държавна собственост преди 1947 година или още по - конкретно до 1939 година.
Има отрасли, които трябва да бъдат определено държавна собственост.
цитирай
3. muerte - Пич, ако на аватара е твоя снимка - респект!
19.02.2013 11:06
Защото на крехката си възраст проявяваш мъдрост и вникване в проблемите, каквито масата от хората (въпреки, че са 2-3 пъти по-възрастни) нямат. Жалко обаче, че малцина ще те разберат.

Както прочетох найде из блога - Бг започна дъъъълъг ляв завой и ...... тежко ни и горко на всички. Или поне на тези, които сме тук.
Един съвет накрая - не се връщай, няма смисъл.
цитирай
4. kostadin - Необходимо е да сменишщ поне заг...
19.02.2013 11:13
Необходимо е да смениш, поне заглавието или да го поставиш в кавички.
Отговори си първо на въпроса ,какво е демократични избран на каквато и да е длъжност и го сравни с манипулативните методи на представителната демокрация -това са коренно размитаващи се неща.
Бойко не е избран с мнозинството на имащите право на глас.Но така е и с всички партии .Защо се изяждат % на партиите под 4 %.Аман от присвояване на гласове ,а на практика се опитват да ни втълпят ,че имаме закон забраняваш купуването на гласове
Какво са обещанията на партиите- обещания по времена свадба ли?
Агитацията на партиите не е ли купуване на гласове А самият акт на присвояването на гласове след изборите не е ли твърде брутално?
цитирай
5. ka4ak - Мартине,ето ти нещо,когато правителството е, на един месец!!!
19.02.2013 11:39
" А ТУК ДВА МОИ КОМЕНТАРА КЪМ БОРЕТО,КОГАТО ГО ПУСНАХ ПАК:

31.08.2009 16:10 - Знам много добре нещата и даже са по дебели от това което казваш!

Това е начин,да се развърже малко и на база на тези думи,да действа видимо,като оправданието сме ние!

31.08.2009 23:26 - ако успее да затвори митниците както вече прави първи крачки,това неминуемо ще се отрази благоприятно на българския производител!

Така е и с всички работи които е изброил в интервюто!Ние просто трябва да ги следим и да пискаме,когато те не се случват!!!

Постинг: за по голяма яснота,го пускам отново!
Автор на постинга: ka4ak"

Иначе продължавам да си драпам,за гражданско общество и всички заедно да работим за БЪЛГАРИЯ!!!:)))
цитирай
6. ramone - Необходимо е да смениш, поне заг...
19.02.2013 12:05
kostadin написа:
Необходимо е да смениш, поне заглавието или да го поставиш в кавички.
Отговори си първо на въпроса ,какво е демократични избран на каквато и да е длъжност и го сравни с манипулативните методи на представителната демокрация -това са коренно размитаващи се неща.
Бойко не е избран с мнозинството на имащите право на глас.Но така е и с всички партии .Защо се изяждат % на партиите под 4 %.Аман от присвояване на гласове ,а на практика се опитват да ни втълпят ,че имаме закон забраняваш купуването на гласове
Какво са обещанията на партиите- обещания по времена свадба ли?
Агитацията на партиите не е ли купуване на гласове А самият акт на присвояването на гласове след изборите не е ли твърде брутално?

Много си е точно заглавието даже. Демек - какъвто народа - такъв му и премиера.

цитирай
7. usandthem - Респект и от мен !
19.02.2013 13:37
Много ми се иска, момчета като теб, да спрат да напускат България, макар, че прекрасно разбирам и оправдавам тези, които го правят !
цитирай
8. mrpavlov - :)
19.02.2013 13:45
Аз съм я напуснал когато бях на 16, заради семейството си! Ще се върна като завърша! :) Надявам се до тогава нещата поне да не се объркат повече от възможното..
цитирай
9. bezmitove - mrpavlov, тук или се опитваш да мамиш, или не са ти ясни основни неща!
19.02.2013 14:39
"Аз имам една идея – увеличаване на данъците!! И понеже цял живот се сравняваме с Испяния, Франция, Гърция и/или Англия, предлагам нещата да станат като в тези страни. В Испания примерно, ДОД е прогресивен данък до 50% (10% плосък данък за България); тук и предизборно и следизборно кисията беше отворена и сега имат 10% дефицит и 70% дълг (2% и 16% за България). Наистина ли това искате?"

Плоския данък е една от големите простотии наложени над българския народ, за неговото ограбване!
А ти твърдиш обратното?
И защо не даваш в тези твои "примери" и другите държави които са с прогресивен данък, например като Дания, Швеция, Финландия... и всички останали "бели" държави, в които гражданите им живеят в пъти по добре от бедните и мизерстващи българи, живеещи в България?!

Има една много стара схема за измама. Която между другото прекалено много се ползва в интернет пространството.
За да "направиш" една лъжа истина, просто я постави между няколко истини, в една тема, и готово!
цитирай
10. christof - Както прочетох найде из блога - Бг ...
19.02.2013 14:40
muerte написа:
Както прочетох найде из блога - Бг започна дъъъълъг ляв завой

Да не би тук да си го прочел това.
http://christof.blog.bg/zabavlenie/2013/02/18/niama-veche-spasitel-mili-moi-synarodnici-ili-dylgiiat-zavoi.1054903

Иначе момчето наистина е право за много неща. Поздравления!
цитирай
11. mrpavlov - bezmitove
19.02.2013 15:03
Нито едно, нито другото.. но може би не съм се изказал правилно. В скобите съм написал какво е положението в момента. Иначе аз също съм срещу плоския данък. Прочети пак абзаца в който съм написал това изречение. Идеята ми е, че понеже няма производство, не може да се увеличи дефицита, а много хора мърморят когато се пипа фискалния резерв, едно от малкото неща което остава, за да се увеличат приходите, е вдигането на данъците. А това от своя страна е точно обратното на това, което трябва да се направи във финансова криза! А и предполагам няма да си много щастлив ако ти вдигнат данъците?! :)

Какъв да е данъка, или по - точно колко процента, е въпрос на големи изчисления, но мисля, че прогресивен данък ще е по - добре за бюджета, винаги когато е съчетан с други мерки, които да задържат чуждестранните инвеститори, тъй като високите ставки точно тях ще хващат, а техния капитал най - лесно "бяга" от една страна в друга. Надявам се, че сега се изказах по-разбираемо :) Поздрави!
цитирай
12. bezmitove - Това вече е друго
19.02.2013 15:20
Но...".... едно от малкото неща което остава, за да се увеличат приходите, е вдигането на данъците."
Тук мисля, че изпускаш нещо много по важно.
А именно, това че и при сегашната производителност на българите(около 40% от средната за ЕС), заплатите са 6-7 пъти по-малки. Тоест поне наполовина по-малки, отколкото трябва да се плати за изработеното от тях.
Е тук е големия проблем. Вместо да се дават, адекватни заплати, спрямо произведеното, парите се използват за лични облаги на олигарсите.
Но ако не беше така, а се даваха на работещите, спрямо това, което са произвели, то тези милиарди щяха да влязат, да се завъртят в българската икономика. И днес България щеше да изглежда по съвсем различен начин.
НО. Нито българските Червени олигарси имат интерес, това да се случи, нито управляващите в Западните държави.
Най просто казано, заедно са се споразумели България да е Гетото на Европа.
Западните държави да източват работоспособното население(включително и най-кадърните висшисти), да има голяма безработица, Червените олигарси да богатеят недостижимо.
И всичко това на гърба на българина!!!
цитирай
13. christof - mrpavlov
19.02.2013 15:26
Другата основна причина, поради която чуждите инвеститори си вдигнаха чукалата от България, е извънредно високите нива на корупция. Няма начин да направиш нещо в България без да бутнеш на някого. Няма такъв момент. Представи си, примерно, как би се почувствал един датски инвеститор (в Дания корупцията е под 0.5%), който е дошъл да прави бизнес в България и всички по веригата да му искат рушвети - от кака Мина, чистачката, до заместник министъра.
цитирай
14. gosho568 - Поправка:
19.02.2013 15:47
Премиерът, против народа...
цитирай
15. born - "заплатите се вдигат тогава, ...
19.02.2013 16:25
"заплатите се вдигат тогава, когато се повиши продуктивността. "
Бихте ли ми посочили колко пъти е повишил продуктивността си един чиновник от което и да е държавно ведомство, че да получава заплана и бонуси в хиляди при такава минимална или средна работна заплата. Заплатата на дъртофелницата, която щеше да бъде избрана във ВКС беше 7000 лв. Е, каква е тази продуктивност ! Според Вас пенсиите не се увеличават може би закото пенсионерите не са продуктивни ? Или детските добавки ? По Вашата логика особено продуктивни са фармацевтичните компании и игралните зали може би ?
цитирай
16. vencivaleri1951 - Няма как да се мине без прогресивен данък
19.02.2013 16:41
Скалата до къде и от къде_вероятно и с необлагаем минимум/ е въпрос на разчети. Не е приятно, но досега друг начин за попълване на пробойни в бюджета не е открит.
За съжаление в бунтовете, революциите много малко хора знаят в същност какво иската, а още по малко успяват да насочат протеста в своя полза. Във времето на "действието" падат глави-в миналото буквално, сега надявам се единствено като метафора. Борисов си отива главно защото нарцистичната му натура искаше да се хареса на всички и поради това лъжеше "на корем" Дори днес когато беше задължително да бъде честен с народа си той се опита да лъже отново. Подсигури се с "гласа" на протеста в София която на пресконференцията единствено го хвалеше. Протестираща от бедност хотелиерка /с хотел от стотина стаи и над 10 апартамента, с дъщеря юристконсулт в Софийска община и зет зам кмет на район е толкова абсурден персонаж, че само човек в огромна паника и малко мисъл може да го "роди". Чукнете при чичко Гугъл и вижте коя е г-жа пеловска и след това отговорете може ли ли сценаристът на този водевил да бъде премиер? Към автора:. Борисов не е чужд на правителството което приватизира електроразпределението. Той е гл секретар и кандидат депутат в два избирателни района. В задълженията му влиза и проверка/через службите/ за кандидат купувачите/прави се задължително за крупни играчи на пазара/, и контрол за корупционни схеми. Така , че да се прави сега на нецелувана мома е просто смешно. Главната му игра тогава беше приватизацията на Си Банк , но това е друга история. Шулева впрочем беше достатъчно искрена да каже кой ни е натиснал за приватизация на ЕРПтата-Световния валутен фонд или за по кратко чичо Сам. Там е зарито кучето и за Мариците и това е по важно в случая. За благодарност ние посочихме "Хизбула" за виновник, но така нескопосано го направихме, че вчера в Брюксел дори не включиха в дневния ред нашите твърдения
цитирай
17. vencivaleri1951 - производителността приятел
19.02.2013 16:43
born написа:
"заплатите се вдигат тогава, когато се повиши продуктивността. "
Бихте ли ми посочили колко пъти е повишил продуктивността си един чиновник от което и да е държавно ведомство, че да получава заплана и бонуси в хиляди при такава минимална или средна работна заплата. Заплатата на дъртофелницата, която щеше да бъде избрана във ВКС беше 7000 лв. Е, каква е тази продуктивност ! Според Вас пенсиите не се увеличават може би закото пенсионерите не са продуктивни ? Или детските добавки ? По Вашата логика особено продуктивни са фармацевтичните компании и игралните зали може би ?


То ние иначе сме продуктивни на всевъзможни неща...най вече в санитарните възли") То както е тръгнало обаче все по малко ще ходим и там
цитирай
18. kostadin - Необходимо е да смениш, поне заг...
19.02.2013 17:23
ramone написа:
kostadin написа:
Необходимо е да смениш, поне заглавието или да го поставиш в кавички.
Отговори си първо на въпроса ,какво е демократични избран на каквато и да е длъжност и го сравни с манипулативните методи на представителната демокрация -това са коренно размитаващи се неща.
Бойко не е избран с мнозинството на имащите право на глас.Но така е и с всички партии .Защо се изяждат % на партиите под 4 %.Аман от присвояване на гласове ,а на практика се опитват да ни втълпят ,че имаме закон забраняваш купуването на гласове
Какво са обещанията на партиите- обещания по времена свадба ли?
Агитацията на партиите не е ли купуване на гласове А самият акт на присвояването на гласове след изборите не е ли твърде брутално?

Много си е точно заглавието даже. Демек - какъвто народа - такъв му и премиера.


Това се отнася за тези които са гласували за него .Това е администрацията и,воените и полицаите барабар с техните семействаИли както казват ранените кучета.
цитирай
19. anonimen65 - edno trezvo mislene
19.02.2013 18:05
za jalost opluto ot jiveeshtite i znaeshtite v bg.abe kak puk taka vsite bulgari se politizirat a ne si goniat interesa i ne chetat ,kakvo stava kak stava i togava da iska obosnovano neshto si za svoia izgoda a ne za partiini vodachi.ne razbraha,che vodachite ne misliat za nas a samo ni izpolzvat da stignat do kazana s blaginkite.kak ne izlizaha na protesti pri stanishkata pri koburgota i togava ne beshe rozovo.izpusnaha dimitrov sega borisov shte izpusnat samo zashtoto ne isliat a se miatat to pri edinia to pri drugia.mnogo slabopametni sa stanali bulgarite i tova se vruzva sus znak za ravenstvo s glupavi.
цитирай
20. mglishev - Страхотно написано,
19.02.2013 18:15
поздравления!
цитирай
21. mrpavlov - @Bezmitove, пак не съм съгласен с теб
19.02.2013 18:27
Ако работите в частна фирма, шефа е този който ти определя заплатата, а не който и да е политик. И ако този шеф реши, вместо да ти повиши възнаграждението, да си купи кола, и вместо да отвори нови магазини (за да увеличи продажбите, примерно), да си построи къща... няма власт която да го спре. Ама има едно друго нещо което се нарича "Корпоративна и Социална Отговорност", което не знам колко български предприемачи го практикуват!! Когато имаш собствен бизнес, освен да правиш пари, трябва да имаш някаква етика. И това няма как да се регулира чрез закон..

@born,
Липсват ви основни познания по икономика. Но все пак ще си направя труда да обясня. Надявам се, разбирате най - основното, че има два сектора - един публичен и един частен. И заплатите в тези два сектора се определят по различни начини. А пенсиите са съвсем друг проблем. Те не се изплащат от това, което ти си внесъл като социални осигуровки през годините в които си работил, а се плащат от хората, които сега работят и си плащат осигуровки (най - общо казано..колкото да хванете идеята) Най се радвам на тарикатите дето работят на пълен работен ден, а имат договор за половин..или изобщо без договор. Заради такива пенсиите са ниски ;)

Зарадваха ме думите "по вашата логика"... тук не прилагам никаква "логика" , в смисъла който вие използвате самата дума! Има определени правила в правото и икономиката, описани в бая дебели учебници. И тези неща се практикуват в другите страни. Искате или това е така и колкото повече се отрича от определен кръг политици и партии, и колкото повече хората не си формулират правилно исканията - толкова повече ще се въртим в този омагьосан кръг!

Christof, напълно съм съгласен с теб! Това което споменавам + това което казвате вие, пак не са единствените проблеми, които съществуват. Все от някъде трябва да се тръгне обаче.. и стъпка по стъпка :)

Поздрави!
цитирай
22. enjoy6 - Поздравления и от мен!:)
19.02.2013 18:29
Невероятно точно и прозорливо е написаното!
Аз пък бих пожелала повече млади хора като теб да се върнат в България, защото тя има нужда от такива умни и образовани хора, които милеят за нея!
Успехи!
цитирай
23. zaw12929 - 1. на никой ли не му хрумна, че не Б...
19.02.2013 18:29
1. на никой ли не му хрумна, че не Борисов е докарал монополите в България? А кой го обвинява, че ги е докарал, господин манипулатор?!

2. Идеята на ЕС „ в България пазара за електроенергия ще се либерализира –има за цел те да ни дават още по скъп ток, затова унищожават нашите производители изповядват на Правителството, да спре Белене, плашат ни с Русия.

3. Странното е Вашето виждане…” че „Вчера АТАКА, ДПС и БСП се поискаха оставката на Правителството. Не ви ли се струва малко.. странно…
Те са законните ни представители в НС, ние сме ги избрали и там в парламента ще се решават съдбите ни

Стават събития, които се предизвикват, организират да ни манипулират.
Не случайно това, което става и хората,
които излизат са изкрени, а тези, които направиха тройните сметки си направиха сметките,
ЩЕ разгонят ЕРП
ще се появят пред хората, като добрите управници и ще спечелят и следващия вот на доверие- даже може и да се стигне до предсрочни избори- защото хазната е празна…

Бог ми го нашепва това е най голямата манипулация….да се елиминират партиите но
, ДА СЕ ОТКАЖЕ ДЕМОКРАЦИЯТА
Питам аз защо медиите манипулирате сега срещу демокрацията, като настройвате хората.... щяли тепърва да правят партии

"ЛИЦЕ В ЛИЦЕ" БЯХА ПОВИКАЛИ ОБДУСМАНА, ДА ИМ КАЖЕ.. НА ПРОТЕСТИРАЩИТЕ, ЧЕ ИМАМЕ КОНСТИТУЦИЯ В КОЯТО ПИШЕ, ЧЕ САМО ПАРТИИ ИЗДИГАТ ДЕПУТАТИ НО , ИМАТ И ВИНА... МЕДИИТЕ - ВСИЧКИ, КОИТО СЕГА ДЕЙСТВАТ ПРОТИВОКОНСТИТУЦИОННО...

НАЙ ГОЛЯМАТА МАНИПУЛАЦИЯ СТАВА... СЕГА!!!
цитирай
24. chetohche - БКП днес изглежда така ГЕРБ БСП ДПС ...
19.02.2013 18:54
БКП днес изглежда така ГЕРБ БСП ДПС СДС ДСБ РЗС АТАКА НАРОДНО СЪБРАНИЕ

Иван Костов: "С
разпалената подкрепа
на почти всички
участници в петъчния
разговор нашето
народно стопанство отдавна е преминало
всякакви разумни
граници на
индустриализация –
делът на
промишлеността у нас е два пъти по-висок от
този в развитите
капиталистически
страни; надминаваме с
10–12 пункта дела на
промишлеността във Великобритания от
времето на нейната
най-висока
индустриализация. Тези
порочни стопански
структури не са случайни.
Създадени са, за да
поддържат опората на
административната
система. Крупната
администрация е закономерно следствие
от
свръхиндустриал
изираната
икономика, а не
причина за нейната криза." Иван Костов:
"Контролът върху
националното
богатство,
суверенитетът върху
земята и ресурсите, правото на бъдещите
поколения за избор, с
които, както видяхме,
започнаха престъпно
да търгуват в името на
временно запазване на политическата власт,
трябва да останат за
народа. В днешния
бурен и бързо
променящ се свят ни
заплашва загуба на икономическия
суверенитет.
Запазването му изисква
да се вземе смело
решение в полза на
реформите. Противното ще означава още по-
пълно изтощаване на
стопанския потенциал
на страната, а след това
проникване на чужди
фирми и монополи, които ще ни лишат от
собствените ни ресурси.
В това отношение не
трябва да има никакви
"илюзии". Никой няма
да дойде, за да ни помогне.
Ще дойдат, за да правят
тук своя бизнес.
Националното
достойнство изисква да
не се чака и предизвиква такъв
развой на нещата. Не е
в българския характер
да се втурнем с
отворени обятия и
увиснем на шията на чужденеца. Може би
има хора, които не
биха имали нищо
против "щастливото
посрещане", но това е
само защото не си дават сметка за
последиците. Опитът на
развиващите се страни
показа на мнозина
измежду нас какво
следва след първоначалната
еуфория. Щом
икономистите сме
доктори на
обществото, трябва да
бъдем честни пред хората. Радикалната
реформа ще породи
остри затруднения, ще
влоши социалната
гарантираност, ще
наложи временна загуба на работното
място и чести
преквалификации,
безработица за тези,
които не са в състояние
да отговорят на новите изисквания, ще иска от
нас отказ от
досегашното
"равенство",
изключение от което
беше само номенклатурата, и
приемане на
имуществена
диференциация като
цена за развитието. За
няколко години ще спадне жизненото
равнище на всички.
Равновесните цени ще
премахнат дефицита,
но ще засилят
инфлацията, ще напълнят пазара, но
много от стоките ще
станат отново
недостъпни. Ще трябва
да се научим да ходим
самостоятелно, да се грижим сами за
жизнения си стандарт,
да престанем да чакаме
да решават всичко
вместо нас "от горе".
В преходния период обществото ще се
стреми да гарантира
справедливост като
равни възможности за
образование,
здравеопазване и минимален жизнен
стандарт. След смелата
операция единственото
сигурно нещо ще бъде
разгромът на
командната система, а това какво ще
създадем, ще зависи
единствено от нас
самите. В този момент
исторически дълг на
партията е да стартира без повече колебание
едновременно с
политическите и
радикалните
икономически реформи
и така да даде шанс на бъдещето. В него тя
вече ще съперничи на
равна нога с
формиращите се
обществени и
политически структури, но ще има това
решаващо
преимущество, че
запазва ясен поглед за
социалната
перспектива от позициите на смела,
радикална и
подкрепяна от народа
икономическа
платформа. В противен
случай ще плати докрай дадените в
миналото кредити."
цитирай
25. chetohche - Иван Костов: "С разпале...
19.02.2013 18:56
Иван Костов: "С
разпалената подкрепа
на почти всички
участници в петъчния
разговор нашето
народно стопанство отдавна е преминало
всякакви разумни
граници на
индустриализация –
делът на
промишлеността у нас е два пъти по-висок от
този в развитите
капиталистически
страни; надминаваме с
10–12 пункта дела на
промишлеността във Великобритания от
времето на нейната
най-висока
индустриализация. Тези
порочни стопански
структури не са случайни.
Създадени са, за да
поддържат опората на
административната
система. Крупната
администрация е закономерно следствие
от
свръхиндустриал
изираната
икономика, а не
причина за нейната криза." Иван Костов:
"Контролът върху
националното
богатство,
суверенитетът върху
земята и ресурсите, правото на бъдещите
поколения за избор, с
които, както видяхме,
започнаха престъпно
да търгуват в името на
временно запазване на политическата власт,
трябва да останат за
народа. В днешния
бурен и бързо
променящ се свят ни
заплашва загуба на икономическия
суверенитет.
Запазването му изисква
да се вземе смело
решение в полза на
реформите. Противното ще означава още по-
пълно изтощаване на
стопанския потенциал
на страната, а след това
проникване на чужди
фирми и монополи, които ще ни лишат от
собствените ни ресурси.
В това отношение не
трябва да има никакви
"илюзии". Никой няма
да дойде, за да ни помогне.
Ще дойдат, за да правят
тук своя бизнес.
Националното
достойнство изисква да
не се чака и предизвиква такъв
развой на нещата. Не е
в българския характер
да се втурнем с
отворени обятия и
увиснем на шията на чужденеца. Може би
има хора, които не
биха имали нищо
против "щастливото
посрещане", но това е
само защото не си дават сметка за
последиците. Опитът на
развиващите се страни
показа на мнозина
измежду нас какво
следва след първоначалната
еуфория. Щом
икономистите сме
доктори на
обществото, трябва да
бъдем честни пред хората. Радикалната
реформа ще породи
остри затруднения, ще
влоши социалната
гарантираност, ще
наложи временна загуба на работното
място и чести
преквалификации,
безработица за тези,
които не са в състояние
да отговорят на новите изисквания, ще иска от
нас отказ от
досегашното
"равенство",
изключение от което
беше само номенклатурата, и
приемане на
имуществена
диференциация като
цена за развитието. За
няколко години ще спадне жизненото
равнище на всички.
Равновесните цени ще
премахнат дефицита,
но ще засилят
инфлацията, ще напълнят пазара, но
много от стоките ще
станат отново
недостъпни. Ще трябва
да се научим да ходим
самостоятелно, да се грижим сами за
жизнения си стандарт,
да престанем да чакаме
да решават всичко
вместо нас "от горе".
В преходния период обществото ще се
стреми да гарантира
справедливост като
равни възможности за
образование,
здравеопазване и минимален жизнен
стандарт. След смелата
операция единственото
сигурно нещо ще бъде
разгромът на
командната система, а това какво ще
създадем, ще зависи
единствено от нас
самите. В този момент
исторически дълг на
партията е да стартира без повече колебание
едновременно с
политическите и
радикалните
икономически реформи
и така да даде шанс на бъдещето. В него тя
вече ще съперничи на
равна нога с
формиращите се
обществени и
политически структури, но ще има това
решаващо
преимущество, че
запазва ясен поглед за
социалната
перспектива от позициите на смела,
радикална и
подкрепяна от народа
икономическа
платформа. В противен
случай ще плати докрай дадените в
миналото кредити."
цитирай
26. bezmitove - mrpavlov, тука си не в голяма, а в ОГРОМНА грешка!
19.02.2013 19:05
"Ако работите в частна фирма, шефа е този който ти определя заплатата, а не който и да е политик. И ако този шеф реши, вместо да ти повиши възнаграждението, да си купи кола, и вместо да отвори нови магазини (за да увеличи продажбите, примерно), да си построи къща... няма власт която да го спре."

Тези теории които пишеш, че бизнесмена не зависи от политиката са пълен абсурд.
А точно пък в България след промените през 1989г. където и им даваха куфарчета, и източваха държавни предприятия или ги изкупуваха на безценица при приватизацията, и взимаха заеми от банките в милиони без да връщат бъдещите бизнесмени, да кажеш че те не зависили от политиката просто е глупаво.

Правиш ли разлика от тези бизнесмени(някои от на Запад), които цял живот са градили бизнеса си стъпка по стъпка, какво ще е отношението им към работниците, сравнено с тези бълг. бизнесмени, които получиха наготово цели заводи за стотици милиони изведнъж, без да са си мръднали пръста???

Освен това, при толкова целенасочена политика на разрушаване на българската икономика, и последващата голяма безработица, това няма ли според тебе влияние върху формирането на заплатите в България???
цитирай
27. cvetanas - Момчето чете из разни книги,
19.02.2013 20:03
разни теории.
Няма представа от реалния живот в България, така че не можем да се отнесем към "анализа" му сериозно.
цитирай
28. tutankhamon661 - !!!!!!!!!!!!!!
19.02.2013 20:41

Използвам случая да обърна внимание върху поредната гнусна политическа игричка.

Заради протестите гледам телевизия повече от обичайното и на няколко пъти, по различни телевизии видях интервюта с участници. Всички до един казаха, че протестът им не е само за тока, а срещу ЦЯЛАТА политическа класа от последните 20 години.

Така че да не ми дрънкат глупости разни платени лъжци, че било специално срещу ГЕРБ. Станишевци, костовисти, догановци - протестите са И СРЕЩУ ТЯХ, понеже никой не е забравил магариите им, когато бяха на власт. Да не потриват доволно ръце, тъй като не са по-невинни от който и да било друг!
цитирай
29. tutankhamon661 - 4. kostadin
19.02.2013 20:55
kostadin написа:
Необходимо е да смениш, поне заглавието или да го поставиш в кавички.
Отговори си първо на въпроса ,какво е демократични избран на каквато и да е длъжност и го сравни с манипулативните методи на представителната демокрация -това са коренно размитаващи се неща.
Бойко не е избран с мнозинството на имащите право на глас.Но така е и с всички партии .Защо се изяждат % на партиите под 4 %.Аман от присвояване на гласове ,а на практика се опитват да ни втълпят ,че имаме закон забраняваш купуването на гласове
Какво са обещанията на партиите- обещания по времена свадба ли?
Агитацията на партиите не е ли купуване на гласове А самият акт на присвояването на гласове след изборите не е ли твърде брутално?



Кой си ти, че ще определяш премиера като "не е избран с мнозинството?! Доказателства имаш ли, лъжецо? Защото слуховете, които разпространяваш, не са доказателства.

Кой си ти, че се самоопределяш като "мнозинство"?
Личи ти, че си платен.

В днешно време никой не може да подмени вота, защото всички останали слухтят. Хората го знаят и не можеш да ги лъжеш.

Дано ти приседне хонорарът за гнусните форумни бълвочи! Хора като теб съсипаха държавата. Сега чакаш с голямата лъжица, но казанът ще е празен, когато останат само паразити като теб.

Да се върнат хората от други държави?! Заради теб и такива като теб?! Ще има да чакаш. Tе да не са Станка и Пенка от пейката пред блока!

цитирай
30. bezmitove - Има и грешки в това, което е писал mrpavlov
19.02.2013 21:26
Но има и много истини в постингите му. Въпроса е в бъдещите му анализи, грешките да са все по малко.
цитирай
31. chetohche - ЕРП имат ли изобщо вина. Или ДКВР. ...
19.02.2013 22:27
ЕРП имат ли изобщо вина. Или ДКВР. Или вината е изцяло на олигархията която притежава електроценталите вятърни води слънчеви и другите. Ето интервю преди три месеца от 168часа: "- Г-н Семерджиев, кои са основните фактори за повишение на цената на тока? - Първо, ръстът на
производството на
електрическа енергия
от възобновяеми
енергийни източници
(ВЕИ), в резултат на включването на нови
мощности в
енергийната система.
Според Закона за
енергетиката
задължението на обществения
доставчик и крайните
снабдители, е да
изкупуват по
преференциални цени
цялото количество електрическа енергия,
произведена от ВЕИ.
Второ, влиянието на
изменението на цените
на природния газ
върху преференциалните
цени на
електрическата
енергия, произведена
от когенерация. Трето,
от началото на 2013 г. за термичните
кондензационни
централи възниква
задължението да
закупуват на
свободния пазар квоти за емисии на
парникови газове,
което от своя страна
ще бъде значим
допълнителен разход
за централите и ще окаже пряко влияние
върху изменението на
цените на еленергията
по цялата верига.
Четвърто,
включването в енергийната система
на пълна мощност на
ТЕЦ "Ей И Ес Гълъбово",
чието произведено
количество
електрическа енергия се изкупува по цена,
определена по силата
на дългосрочен
договор с НЕК. - Ще се повишава ли добавката за зелена енергия в цената на тока? - Определено ще се
повишава, защото
влизат нови централи
в експлоатация. Когато
станат част от
прогнозата, те ще доведат до повишение
на добавката и това е
фактор, който ще
повлияе на
повишението на
цените на електроенергията. Ангел Семерджиев"
цитирай
32. gadfly - ...
19.02.2013 22:43
Рядко коментирам постинги, още по-рядко използвам такъв език. Но сега ще го използвам, защото е заслужено заради това изречение:

"Предполагам, че всеки, който учи икономика е наясно колко ползотворно би било тези 35 млрд да се влеят в икономиката по правилния начин!"


Що не ми ядеш хуя, и този на българите с 35 милиарда спестявания ? Има причина българите да не харчат, а да пестят. Причината е, че харчовете им отиват или в сивата икономика, или в партийни джобове, и никога в нищо смислено. Случва се така, че 90% от партийните джобове вече са на ГЕРБ. Живееш в измислена реалност, както по-голямата част от българите, които си мислят, че нещата навсякъде работят както в САЩ. Като чуя подобни простотии от разни псевдоинтелигенти, направо ми иде да стрелям на месо.

Колкото до протестите, имам чувството, че нарочно се повтаря мантрата как те били партийни. Тази мантра я повтарят скритите гербери. Тези, които се възхищават на ББ и сие, но ги е страх да си признаят. Никого не го интересува какви далавери са правени преди 2, 5 или 10 години. Единственото, което ни интересува, е цялата тази мизерия да приключи и отговорните да си понесат заслуженото.
цитирай
33. demograph - чучжденците срещу българите
19.02.2013 22:57
Спомнете си кой , как, кога свали българските правителства на Филип Димитров, Жан Виденов и Костов.. Свалиха ги веднага щом натиснаха крадците и дори мъничко застанаха зад българския интерес.Сега е същото.
Основните причини за конспирацията срещу Борисов са:
1. Смяната на главния прокурор и заплахата, че съд за крадците може би ще има - паническият страх на комунистическите мутро-олигарси Р.Овч, Р.Петк. Ковач.и подобните кърлежи;
2. Заплахата за руските интереси -плахото опъване на Бойко на АЕЦ, цените на газта, петролът и отстраняването на руските и БГ/ДС посредници с огромните им комисионни;
3.Еврофондовете - желанието на чужденците пак да крадат от европарите/Сергей Руснаков, Доган Турнаков, Болен Сидерис/;
4.Заплашените сръбски интереси в Македония и страхът на сръбската мафия в България от съдебно преследване/Сръбската пета колона в БГ е втората мафиотска сила след руската и трета/в лицето на АТАКА/ политикомафиотска структура след БСП И ДПС;
5; Геополитически сметки на Турция и Русия които Борисов е объркал или може да обърка ако е силен и независим пробългарски политик.
Медиите които осигуряват медийното прикритие на конспираторите:
1.БТв -откровено проруска,чалгаджийска червена телевизия.
2.Нова - Телевизия собственост на сръбската УТБа и сръбската мафия в БГ/Днес дадоха за пример колко добре си живеят българите в Цариброд под сръбско../
3. Диема и клонингите и - телевизията прокламираща възстановяването на турската империя..чия може да е?..
4. Алфа АТАКА - телевизия на ГАЗПРОМ, но плащана чрез сръбската агентура в БГ
5.СКАТ - телевизията на Лукойл....
6. Он Еър - блумберг - царя -Кунева
Вгледайте си, вслушайте се, проверете и ще видите кой как се опитва да свали по неконституционен начин правителството на България в момента.
Сергей Руснаков заплаши, че ако не си идел по законен начин, щял да свали Бойко по "друг начин". - Кой е другият начин по конституция бе плъх!? Заговор срещу държавата ли?
Местан Доганов заплаши "Бойко иди си с мир"..!!!???Ако не си иде "с мир" ще повикаш турските войски и ще го свалиш с война ли бе катил?!
Сидерис сипе заплахи след заплахи, но срещу комарите. Не закача и с перце дори господарите си от Руско и Рашко."Патриот"..
Спомнете си миналото. Не се ловете на куките на ДС експертите Бригадир Аспарухов и Димитър Иванов, които конструираха криминалния преход, а сега се опитват да върнат отново на позиции за кражби чужденците.
По -добре да натискаме правителството на ГЕРБ до дупка, докато не ги осъди и разкара и докато и то не спре да краде,но да не пуснем пак чужди вълци в кошарата си.
Не че е много читаво, но е поне малко БЪЛГАРСКО.
Всички срещу него са чужденци.
цитирай
34. dinkov - Динков
19.02.2013 23:33
mrpavlov - за годините си разсъждаваш много добре. А дори си и прав, въпреки, че много хора няма да те разберат. В никакъв случай не съм адвокат на това правителство, но не то докара чуждите ЕРП -та, чуждите търговски вериги, чуждите мобилни оператори, чуждите монополи, чуждите, чуждите, чуждите и др.чужди. Всички те намаляват паричната маса на страната (абе, изнасят парите казано по-простичко ), а ние сме във Валутен борд. И ще се случи най-голямата глупост. Ние ще върнем на власт тези които ни докараха до това дередже.
Ако някой създаде среда за развитие на малкия и средния бизнес,да има либерален стопански режим за тях, да има свободна конкуренция между тях, регулаторен режим за едрия капитал и НЕ допускане на монополно положение на никоя компания или група компании, да ограничава по всякакъв възможен начин чуждия капитал, който иска да играе в сферата на потреблението и разпределението, ДОПУСКА чужди инвестиции в сферата на индустрията и производството наравно с българските, минимизира корупцията, ще гласувам за него.
А за естествените монополи където няма конкуренция и печалбата е гарантирана задължително собствеността трябва на бъде на националната държава. Разбира се максимално открити процедури при функционирането на тези естествени монополи. В противен случай корупцията там ще стане страшна.
Дали не съм наивник като искам всичко това. Мисля, че не. Може да стане, макар, че ще е дълъг процес и съпротивата ще е ужасна. Но ти си млад и имаш време и сили да се бориш. Успех !
Ицко
цитирай
35. mrpavlov - gadfly
19.02.2013 23:36
След като не искаш да използваш САЩ и другите държави като модел за работа и организация, не ги използвай и за сравнение на минимални заплати и цени ;) Щото едното води до другото. Но всичко е свързано, и както вече казах, тези пари са сигнал за чуждестранните инвеститори, че българите предпочитат да спестят, от колкото да инвестират/похарчат. Но този факт определено ще отдръпне много от тях. Естествено, същия този факт би трябвало да даде ясен сигнал и на управляващите (от която и да е партия), че нещо не е както трябва..защото тези пари трябва да са в обръщение/инвестирани, а не да стоят в някой депозит!

Не се извинявайте за езика.. свикнал съм хора, които нямат нужните познания, за да водят нормален дебат, да се държат по такъв начин! :)

@demograph
Интересен анализ :) Макар че когато имам време и си пусна Он Еър все хващам хубави предавания, а и им гостуват специалисти..не знам, доволен съм. Но.. всеки си има мнение :)

Поздрави!
цитирай
36. gadfly - ...
20.02.2013 00:10
mrpavlov написа:
След като не искаш да използваш САЩ и другите държави като модел за работа и организация, не ги използвай и за сравнение на минимални заплати и цени ;) Щото едното води до другото. Но всичко е свързано, и както вече казах, тези пари са сигнал за чуждестранните инвеститори, че българите предпочитат да спестят, от колкото да инвестират/похарчат. Но този факт определено ще отдръпне много от тях. Естествено, същия този факт би трябвало да даде ясен сигнал и на управляващите (от която и да е партия), че нещо не е както трябва..защото тези пари трябва да са в обръщение/инвестирани, а не да стоят в някой депозит!


Инвеститорите се отдръпват от други неща - малко потребление, неквалифицирана работна ръка, съмнения за качеството на квалифицираната такава, нискотехнологичен пазар, неиновативност и консервативност на мениджмънта, корупция на ниво Трети свят, липса на дългосрочна стратегия за икономическо развитие, съмнителни банкови капитали и огромна междуфирмена задлъжнялост. При тази апокалиптична картинка, спестяванията на българите ще са последното нещо, което някой ще гледа. Още повече, че само икономически социопат би искал да изстиска спестяванията на населението. По целия свят хората пестят. Отделен въпрос е, и че само най-избухналите икономики разчитат на FDI за икономически просперитет - означава, че те не могат да си го гарантират сами.

Не се извинявайте за езика.. свикнал съм хора, които нямат нужните познания, за да водят нормален дебат, да се държат по такъв начин! :)


Не мисля, че човек без основна представа за движението на финансите в една икономика може да има каквито и да било претенции да води "дебат". По-скоро откровените глупости изискват откровено мнение, те не подлежат на разсъждения. :)
цитирай
37. mrpavlov - gadfly
20.02.2013 01:54
Значи можело :) Прав си..наистина си прав. Инвеститорите се отдръпват от тези неща, които си описал.. но дори ти започваш със "малко потребление", а спестяванията са точно това. Когато човек има някакъв излишък винаги стои пред дилемата (съзнателно или не) да вложи парите си в някой депозит, да ги инвестира по някакъв начин или да ги похарчи.. и извършвайки това последното увеличаваш (директно) потреблението. Аз лично предпочитам да инвестирам ;)

Хаха, това за социопата ми хареса.. аз не казвам, че тези пари трябва да бъдат истискани, да си спестяват хората щом искат. Парите няма да им се изгубят, банките са ни стабилни, все пак някой ден ще ги извадят и ще ги похарчат. Но ако парите изхарчени в България нямаха значение, защо се радваме на 2-3 млрд (май толкова бяха ?!) които оставят туристите?

Моя професор по Макро преди години издаде една много хубава книга, казва се: "Спестяването - убиеца на инвестициите" На мен лично ми допадна и ме накара да се замисля по какъв начин моите ежедневни действия влиаят на малкия и среден бизнес и от там на цялата икономика.

Лека вечер! :)
цитирай
38. megafon - Добра статия,но едва
21.02.2013 23:41
ли масовката от бг народа ще е разбере.
цитирай
39. murmashka - Бойко и народ?
22.02.2013 08:21
Не искам да те разочаровам но Бойко не беше премиер на народа а на мутрите.Самият той - тъп и некадърен не можещ на две магарета сламата да раздели е машата на мутрите.Слава Богу че вече го няма и народа ще си отдъхне малко.И не че положението ще се подобри велнага,а просто няма повече да се влошава.Може би някой като него ще каже,,А магистралите?" Тогава на въпроса КОЛКО МЕТРА МАГИСТРАЛА ТИ СТИГАТ ДА СЕ НАОБЯДВАШ? отговора ще беду мучене и шикалкавене.
Бойко се оттегли от властта.Това за него е добро.Сега трябва НЕПРЕМЕННО да напусне страната и се скрие защото го очаква съд,пълна конфискация на имуществото му и на семейството му и доживотен затвор.Нека бяга докато все още не е късно!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mrpavlov
Категория: Политика
Прочетен: 89668
Постинги: 22
Коментари: 100
Гласове: 131
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031