Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.05.2013 23:41 - Тези не стават, дайте други!
Автор: mrpavlov Категория: Политика   
Прочетен: 2223 Коментари: 1 Гласове:
3

Последна промяна: 24.05.2013 14:01

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Реших анализа на изборите да го направя на един по – късен етап. Тогава когато правните и икономически аргументи ще могат да се наложат над емоциите, защото точно те, емоциите, бяха в повече след онзи 12ти май. Въпреки всичко и днес стоя и гледам данните от изборите и има много неща които няма как да проумея, просто няма логика.

И аз като всеки нормален гражданин имам мнение и гласувах, но тук няма да защитавам една или друга партия, няма да соча с пръст негативните неща или да изтъквам позитивните от последните години. Просто ще се опитам да наведа мислите и разсъжденията ви в една определена посока. Нейното име е „отговорност“.

Преди няколко месеца, когато всеки ден имаше протести в България, група български студенти от няколко европейски университета, написахме едно отворено писмо, което адресирахме към Президента и политическите партии призовавайки ги към няколко неща, едно от които беше (и насочено специално към партиите), една честна предизборна кампания, в която ще чуваме идеи и предложения, а не междупартийни нападки. Глас в пустиня.

Искам да тръгна от там, че в света има няколко неписани закона, макар и описани в много учебници, които движат всичко и всички. Един от тях е законът за търсенето и предлагането. И политиката, като много други неща, е един продукт, който трябва да бъде продаден. Целият проблем се крие в това, не каква е опаковката, а какво е съдържанието. А какво ще е неговото качество се определя от критериите, които поставят клиентите.  Ще го кажа по друг начин. Политиците знаят (и винаги са знаели) какво търси българското общество, и следователно, винаги са му го предлагали. Ако ние, или повечето от нас, търсехме онази качествена политика, градивната политика, която съществува в няколко европейски страни, щеше да има много дебати в публичното пространство, между различните политически лидери, в които щеше да си проличи желанието тези принципи да се приложат и в България. Те нямаше да си позволят да се отклонят от този път, защото щяха да знаят, че ако го направят, просто няма да влязат в Парламента. Но те не вървят по този път, защото обществото не го изисква. Те продават този продукт, който се търси, а именно, сензацията. Българина винаги е търсел сензацията, интригата, компроматната война. За него ако по някаква случайност се чуе нещо хубаво, то това е неморален PR. Това е положението! Пример: „националистите“ от Атака, не се регистрираха в първия работен ден на 42-то НС и така дадоха пълно мнозинство на БСП и ДПС, но малко след клетвата за малко не натупаха един журналист викайки „извини се на българските граждани“. Колко хора биха обърнали внимание на този малък детайл – да се регистрираш в НС, и колко биха обърнали внимание на викането му пред камерите „защитавайки“ българските граждани?

През цялата предизборна кампания, много малко политически партии говореха за бъдещето на България свързано с ЕС. Да, имаше такива които споменаваха това, но съдържанието на техните изказвания водеше по друг път. Ще припомня, че още от февруари се говори за „национализация на ЕРП-тата според европейските директиви“. Ето един вид манипулация. Даваме идея и й лепваме етика „европейски съюз“ и сме готови. Само че съществуващата директива е за либерализация на енергийния пазар, точно обратното на национализацията. 

И така с примери мога да продължа дълго, но важното е че апатията на българското общество и оправдаването, че това е липса на доверие към политическата класа, доведе до едни много негативни резултати за българската демокрация.

Ето малко данни:

Първата политическа сила в България, ГЕРБ, побеждава изборите с 30.54%, но получава -35.5% по-малко доверие в сравнение с изборите от 2009. Това се равнява на 19 депутатски мандата по-малко.

БСП са втори с 26.61%.  Доверието на обществото към тях се увеличава с +25.98% спрямо изборите през 2009 година. Те получват 44 депутата повече.

Доверието на ДПС спрямо 2009 година спада с -34.4% (почти колкото на ГЕРБ), но губят само 2 депутата в сравнение с предните избори. Събират общо 11.31% от гласувалите.

И тук идва изненадата! АТАКА губи доверието на -34.68% от избирателите си, но получава 2 депутата повече! Взема 7.3% от гласувалите.

Данните, които изложих до сега, са промяната на доверието на гражданите към определена политическа сила и какъв процент тя е взела на последните избори от гласувалите.

Ето обаче с какво доверие се ползва определената партия в цялото общество:

ГЕРБ: ~15.25%

БСП: ~13.30%

ДПС: ~5.70%

АТАКА: ~3.65%

(Гласували за определената партия / Общия брой на имащите право на глас)

Когато казах, че това вреди за демокрацията в България, нямах в предвид че е спечелила една или друга партия, а е загубила друга. Целия проблем се крие в избирателната активност, а ниската такава изкривява резултатите. Чисто статистически, колкото по-малка е мострата от която се взема даден анализ толкова по – голям е процента на статистическа грешка. А грешката тук е че парламентарните групи в 42-то НС ще представляват по-малко от 40% от българските граждани. Като премахнем процентите, които отиват за партиите, които не успяха да преминат бариерата, излиза че около 50% от обществото смята, че няма нужда от представителство в парламента.

От изложението по – горе данни мога да направя още едно заключение. България няма нужда от Европейския Съюз. Въпреки, че според НСИ доходите на българите се покачват, строи се инфраструктура, данъците са ниски, финансовото положение е стабилно, българите нямат нужда от ЕС. Доверието в ГЕРБ спада с 35%, а това в БСП се увеличава с 26%. Доверието в ДПС и АТАКА спада с 34% (всяка), но заради ниската избирателна активност получават почти същия брой депутати като в предния парламент. А тези, които започнаха преговорите с ЕС са извън парламента.

На всички е пределно ясно, че ако ДСБ и ДБГ бяха в парламента, нямаше сега да опрем до АТАКА за съставяне на правителство – партия, която се ползва с едва 4% довервие сред обществото. И понеже няма как видимо да подкрепи БСП или ДПС, ще го направи с игрички. Просто няма да се регистрира в деня когато ще се гласува новото Правителство и такова ще се избере с по – малко от половината народни представители.

Казано по – друг начин, обществото реши да се направи на обидено на Борисов, Костов и Кунева и да предпочете да избере такъв парламент в който демократичните принципи, върху които се гради ЕС, да останат на заден план.

България не иска да бъде част от ЕС, защото сред исканията през февруари постоянно отекваше това за национализация на ЕРП-тата. Наскоро чух Асен Генов в едно предаване на БТВ да говори за това, че всеки потребител трябва да може да избира кой да му доставя ток и също да може да избира какъв ток да му бъде доставен – дали от кафява или зелена енергия.

Защо не се даде гласност на тези идеи, след като това е пътя по който върви Европа?

Защо се увеличи доверието във партия, която подкрепя строежа на АЕЦ Белене, след като потреблението на електроенергия ще продължи да спада като резултат от подновяването в заводите на сегашни машини с такива, които харчат по – малко ток? И това е само едно от нещата..

Защо се увеличи доверието на БСП след като точно по тяхно време се създадоха регионалните монополи?

Защо не се инвестира в саниране на жилищните сгради, защото това ще означава и по-малко сметки за ток? Момент, това се направи, но явно вече е забравено...

Защо България не се противопостави на партиен лидер, който обещаваше 1000лв минимална работна заплата? Трудно ли е да се стигне до извода, че това ще увеличи безработицата? 

България не иска да бъде в ЕС, защото гласува по такъв начин, че уж националистическа партия, която е в разрез с принципите на европейската общност, да реши задкулисно какво ще е новото управление на страната.

Гласувате или не, с протестен вот или не, вие участвате в изборния процес. Ако решите да си замълчите или да пуснете празна бюлетина или да протестирате пишейки „Свобода или Смърт“ единственото, което правите е да си дадете индиректно съгласието някой друг да реши вместо вас.

И е много вероятно отново да има протести в България. При парламент представляващ около 40% от избиратерите, който ще постави ГЕРБ в политическа изолация и при положение, че няма нито една дясна партия, е съвсем нормално законодателната и изпълнителната власт да не защитават интересите на 100% от населението.

Но каква файда от протести, след като в деня когато са изборите ние мълчим? Какъв е смисъла да сме в Европа след като сме недоволни от усвояването на европейските пари и избираме партия на която и бяха спрени милиони евро? Какъв е смисъл да искаме европейски стандарт, след като ще викаме „национализация“? Какъв е смисъла да изискваме след като не знаем какво искаме?

Едва когато всеки един българин осъзнае къде се намираме и че европейските директиви са над българското законодателство, че има път по който вече сме поели и трябва да следваме, че трябва да спрем да гледаме на изток, че трябва да помъдреем, едва тогава ще изберем и мъдри хора, които да ни управляват. Да, хора, не политици. Защото тези 240 депутата са българи като всички нас, ние сме ги изпратили там, било с нашия глас или с мълчанието си и те са огледало на нашия начин на мислене и нашите приоритети.

Първо трябва да сменим начина си на мислене, да спрем да търсим сензацията и да приемем, че това което ни се предлага е в същност това, което сме заявили че искаме. Само по този начин ще успеем да променим политическата класа и да изберем онези които ще вкарат системата ни в европейски облик.




Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

1. getmans1 - много
18.11.2013 15:06
нещо изчетох и изслушах но такова професионално разкостване на изборите НЕ, не бях чел, гледал или слушал.
Браво!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mrpavlov
Категория: Политика
Прочетен: 89669
Постинги: 22
Коментари: 100
Гласове: 131
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031